Niets aan de hand


‘Niets aan de hand schilderij’ van kunstenaar Herman van Bergen

Ik zag dit werk tijdens een ‘werkbezoek’ van een van mijn kinderen voor school. In 4Vwo worden de leerlingen geacht een kunstenaar ‘onder de loep’ te nemen en daar een film/verslag van te maken. Een uitstapje waar ik als taxichauffeur geen bezwaar tegen had… ik hou ervan om even in de keuken te mogen kijken van een kunstenaar. Want altijd ‘borrelt’ er wat nieuws in ateliers; voedsel voor de creatieve ziel.

Herman van Bergen is bezig met het bouwen van een kathedraal van sumpinja’s, een megaproject, dat hij in zijn tuin is begonnen. Reden voor de werkgroep van mijn zoon om onder de indruk te raken van deze kunstenaar.

En terwijl zij bezig waren met vragen stellen en opnames maken, viel mijn oog op het doek ‘niets aan de hand’. Het stond op een ezel, enigsinds weggedrukt, in een hoek van Herman’s atelier. En mijn adem stokte. Ik ken het werk van Herman, een beetje, en dit was heel iets anders. Indrukwekkend anders, niet alleen om het stuk zelf maar ook om de richting die de kunstenaar ermee lijkt te zijn ingeslagen. Nog weer beter, nog weer scherper, of zo je wil ‘to a point’.

Ik kreeg hetzelfde gevoel dat ik (soms) mag beleven wanneer ik ‘doorstoot’ naar het volgende ‘level’ in het schrijfproces, wanneer ik weet dat ik na een tijdje te hebben geoefend ineens ‘beter’ geworden ben. Al het voorgaande werk, zeg maar ‘het onontbeerlijke oefenen’, levert dan ineens iets mooiers moois op. En dat zag ik vastgelegd in dit werk van Hermans hand.

De kunstenaar zelf zegt over dit werk: “Dit is een geschilderd detail van het marmeren beeld “de Loacoongroep”  door Agesander vervaardigd op het eiland Rodos. De dood van Laocoon was de eerste schakel in de keten van gebeurtenissen die leidde tot de stichting van Rome. Voor mij het geschilderd concept van het labyrint waar de kathedraal een onderdeel van is. Wat doen we hier op aarde en wat moeten we met de medemens? Het is een behoorlijke worsteling, het beeld van Loacoon wordt gezien als een eerste verbeelding met gevoel in het gelaat.”

‘De eerste verbeelding met gevoel in het gelaat…’, geen wonder dus dat dit werk me aansprak.

Dit beeld van Laocoön en zijn zoons, ookwel de Laocoön groep genoemd, is een monumentaal standbeeld in wit marmer dat te zien is in het museum van het Vaticaan te Rome

 

Leave a Reply