‘Je voelt die klik’ 1

webgroepGedion(18), Maxsar(18) en Jesse(17) zijn drie Curaçaose jongeren. Vrienden van elkaar en op de leeftijd dat het dromen en denken over de toekomst op afzienbare termijn omgezet zal worden in concrete plannen. Zij zullen, net als generaties anderen voor hen deden, vertrekken van het eiland waar zij thuis-zijn. Wat laten zij achter? Hoe zien zij hun toekomst? In hoeverre zit het eiland waar zij opgroeiden in die toekomst verweven? In gesprek met deze drie jong volwassenen tasten we dit af.

Gedion, Maxsar en Jesse zitten relaxed in de tuin. Er wordt gelachen en geklierd. Jongensgedoe, een beetje duwen, een beetje trekken. Gemoedelijk, vrienden onder elkaar. Het verzoek om een interview werd door hen alledrie direct met ‘Kom maar op’ beantwoord.  Ze hebben wat te zeggen. Het onderwerp is de toekomst.

Gedion zit in het laatste jaar van de MTS. Hij is zich aan het bekwamen in technisch onderhoud. “MIO heet die richting. Maar waar het voor staat… ik heb geen idee.” Als obsessie zoals hij dat zelf noemt, heeft hij de dragrace en driftscene. “Niet rijden hoor, want ik heb nog geen rijbewijs. Maar wel het knutselen aan die auto’s. In de pitstop enzo. Ik ben al verliefd op auto’s sinds ik de Camaro van mijn vader zag. En toen was ik een kleuter. ”

Maxsar is via de Havo naar het Vwo doorgestroomd en zit nu in de vijfde. Hij heeft net samen met Jesse de auto gewassen die hij van zijn vader kreeg. “Een Pontiac G6 GT. Echte chickmagnet.” Het wassen leek dan ook meer op aaien en vertroetelen. Terwijl we praten gaan er ‘reminders’ af op zijn telefoon. Maxsar heeft een voetbalwedstrijd aan staan en laat zich informeren zodra er iets gebeurt. “Gele kaart, shit man.”

webJesseJesse zit in de eindexamenklas van het Vwo. Het doel is psychologie studeren. “Ik wil straks klinische psychologie gaan doen. En dan richting trauma werk gaan. Er zijn genoeg mensen die fucked-up zijn in deze wereld.” Maxsar en Gedion beginnen te lachen. “Ja, sua, dan kun je ons later fixen.” Er wordt een dubbele elleboogstoot uitgedeeld. “Maar ik ga niet meteen”, lacht Jesse. “Ik neem eerst een sabatical van een jaar. Daarin ga ik werken. Geld verdienen voor mijn studie straks en hopelijk ook een beetje reizen.”

webGedionGemene deler behalve hun vriendschap is dat zij alledrie gescheiden ouders hebben en bij een van die ouders wonen. Gedion en Jesse wonen bij hun moeder. Maxsar bij zijn vader. Over hun vriendschap zijn ze eensgezind: “We kunnen samen lachen maar ook diepe gesprekken hebben. Over het leven enzo”, zegt Maxsar. “Je voelt die klik met sommige mensen.” Gedion en Jesse knikken instemmend. “En dat is voor altijd”, vult Jesse aan. “Als er wat is, kun je elkaar altijd bellen.” Gedion trekt een grijns. “Ja, sommige mensen wel. Maar jou niet. Man, je neemt je telefoon niet op.” Maxsar begint te lachen en Jesse roept iets over ‘beltegoed’. “Het is ook belangrijk dat je op hetzelfde niveau met elkaar kan praten, weet je. Dat je weet wat je aan elkaar hebt”, zegt Maxsar. “Gedion vond ik eerst niet zo leuk. Maar hij is een chille neger. Dat weet ik omdat hij een meisje heeft gelaten waar ik mee was. Dat is respect.”

Plannen

Gedion wil op zijn 25ste een vaste baan hebben. In de autobranche . Na dit jaar gaat hij naar Nederland om verder te studeren. Het werken straks is een belangrijk onderdeel want hij wil zijn studieschuld zo snel mogelijk terugbetalen. “Het kan niet zo zijn dat ik kan gaan leren en dat mijn land failliet gaat door mensen die dat niet doen. Mijn kinderen moeten dit ook kunnen doen.” Voor Maxsar geldt hetzelfde. “Niets komt uit de lucht vallen. Dingen hebben consequenties. Maar bij mij zit het wel goed. ik ga twee studies doen: rechten en accountancy. En daarna heel veel geld verdienen.”  Jesse ziet zijn toekomst meer in globale lijnen. “School afmaken, studeren, huisje boompje beestje… Je kunt plannen wat je wil maar je weet nooit wat het leven naar je toegooit. We zijn net als pluisjes. Die worden door de wind meegenomen en komen ergens terecht. Niet alles in het leven kun je plannen.” Maxsar en Gedion zijn het hier volop mee eens. “Ja, het is belangrijk dat je open kan staan voor veranderingen, dat je nieuwe dingen binnen kan laten en anderen accepteren die anders zijn”, zegt Gedion. “Openminded zijn,” vult Jesse aan. “Jezelf kennen en jezelf kunnen zijn,” zegt Maxsar. “En tegen een stootje kunnen. Weten dat de dingen die je doet gevolgen hebben en die ook willen dragen.”

Voorbereid

De wereld zoals hij deze jongens toeschijnt, is er een waar zij denken wel hun weg te zullen vinden. In hun opvoeding zeggen ze genoeg voorbereiding te hebben gehad. “Vooral in het zelf je fouten mogen maken”, zegt Maxsar. “Dat heb ik van mijn vader geleerd. Hij eist eigenlijk alleen maar van mij dat ik eerlijk blijf. ‘Ookal doet het pijn, je moet de waarheid zeggen’, dat zegt hij altijd. Daaraan zit automatisch verbonden dat je de consequenties moet facen van wat je gedaan hebt. Zelf op de blaren zitten. Daar leer je van.” Gedion is het daarmee eens ookal heeft hij een iets andere ervaring. “Ik heb heel veel vrijheid gekregen. Ging op mijn dertiende al uit en kwam niet thuis op het tijdstip dat mijn moeder dat wilde. Daar ben ik op aangesproken maar ik deed het de volgende keer gewoon weer. Een goed pak op mijn broek heeft me na de zoveelste keer wakker geschud. Ik had dat nodig.” Ook Jesse knikt. “Het gaat ook om de begeleiding. Als je weet dat je ouders er voor je zijn, ook als je fouten maakt. Dat is belangrijk. Maar je moet ook echt proberen zelf je dingen op te lossen, niet verwachten dat zij dat voor je doen.”  Alledrie zijn ze seksueel actief, hebben ervaring met relaties en weten ze hoe het zit met safe sex, drugs en alcohol. Uitgaan doen ze ook en behalve misschien af en toe een drankje teveel, doen ze geen stomme dingen. Behalve roken dan. “Nee, man. Verder echt niets. Wat heb je eraan. We zijn misschien saai maar we maken wel lol. Dat is een betere drug dan wat dan ook” zegt Jesse. “Believe me.”webMAXSAR

Curaçao

Het eiland waar zij wonen staat bij alledrie ergens voor. Gedion vergelijkt zijn land in een adem met ‘vrijheid’. “Er zijn wel regels, maar je komt ook weg met veel. Dat is in andere landen wel anders.” Jesse benoemt een ander aspect: “Emotionele vrijheid is hier. Je kan hier heel goed jezelf zijn en zeggen wat je denkt.” Maxsar sluit zich daarbij aan maar maakt een kanttekening. “Mensen zouden mensen meer moeten laten. Er wordt ook wel heel veel geroddeld. Het zou beter gaan met iedereen wanneer we wat meer moeite deden elkaar echt te accepteren.” Op de vraag of zij terug zullen komen na hun studies zegt eigenlijk alleen Gedion meteen ‘Ja’. Hij stelt echter wel een voorwaarde: “Ik moet wel een baan hebben die goed betaalt.” Jesse weet het niet. “Curacao is wel mijn thuis, maar de wereld is groot. Ik wil dingen zien en meemaken. En dan zie ik wel waar ik terechtkom.” Maxsar sluit zich aan bij Jesse. “Ik wil goed zijn in wat ik doe. Er geld mee maken en eigenlijk een leven leiden waarin ik veel vrijheid heb. Hier werken, daar werken en explore the world.” Leven voor het moment, daar gaat het volgens hen om. “This world is going to be a better place… cause we are in it”, zegt Gedion. Het laatste woord is aan Jesse: “En we zullen het samen meemaken, waar we ook zijn op deze wereld. want deze vriendschap is voor altijd.”

#mdpcuracao

One comment on “‘Je voelt die klik’

  1. Iet Mar 7,2015

    volop realistisch in het leven staande jongemannen. Heerlijke knullen! Kun je trots op zijn

Leave a Reply