Vorm gevonden 1

GJL Decor In het drukke bestaan waar kunstenaars, schrijvers en andere creatieve zielen doorgaans vertoeven omdat er nu eenmaal ook nog ‘brood op de plank’ moet komen, word ik steeds weer getroffen wanneer een van hen de ruimte vindt om te gaan waar het bloed nu eenmaal kruipt en naast alle dagelijkse beslommeringen de tijd maakt om te creeren. Zoals schrijver/performer Germaine Jong Loy dat onlangs deed met haar one women show ‘Benane met vet’. Nog mooier vind ik het wanneer zo’n creatieveling gaandeweg een vorm vindt die bij hem of haar past en de moed heeft om die te ontdekken. Germaine schrijft al langer en trad eerder ook op. Eerst nog ruw in de Tippelzone van 2008 waar zij haar versie van de Surinaamse koningin van de nacht Maxi Linder neerzette en in 2009 durfde zij het aan de avondvoorstelling ‘3xM’ te geven in een heus theater. In 2010 werkte ze aan een kinderboek met dezelfde passie waarmee zij zich stortte in het vertellen en optreden. Ruw en ongepoleist liet zij zich zien. Niet altijd met evenveel succes maar ze stond er en ze deed het. Want dat is Germaine: een bonk ruwe passie die zich uiten moet.

GJL 5In haar voorstelling ‘Benane met vet’ presenteert Germaine zes typetjes met teksten die zij zelf geschreven heeft. De regie is in handen van haar dochter Chante en de stage ondersteuner is niemand anders dan Germaine’s zoon Khalil. Een familieproductie waarin Germaine wat mij betreft de vorm gevonden heeft die bij haar past: ze brengt karikaturen tot leven die zo nu en dan wat uit de bocht vliegen maar die het publiek wel aanspreken. Vijf vrouwen en een man verhalen open over de Curacaose samenleving. De lach van herkenning is dan ook al gauw in de zaal te horen.

Een gepensioneerde dame laat aan het publiek weten hoe ‘leuk’ het is om met pensioen te zijn. Germaine weet waarover ze het heeft en confronteert haar publiek met de banaliteiten van het ouder worden. Op z’n Germaines: soms grof en ongeneerd eerlijk. “Tegen de tijd dat je dan met de VUT mag heb je geen fut meer en voor je het weet draag je luiers met pikachu erop.” En geldproblemen als pensionado los je op door op je oude dag een weed-plantage te beginnen.

De relatie tussen mannen en vrouwen en vooral de passieve houding van vrouwen daarin komt meer dan uitgebreid aan bod in de typetjes die Germaine naar voren brengt in deze voorstelling. Met soeur Pietje, een tot non bekeerde gescheiden vrouw zou niemand getrouwd willen zijn. Niets dan klagen doet ze. Al vertellend commandeert ze de ‘kokkie’ die het eten vooral speciaal voor haar moet aan passen.

GJL 6 De ontroering raakt Germaine ook wanneer ze een vrouw neerzet die haar man verloren heeft aan een Colombiaanse. GJL 8De fulminaties over die situatie zijn niet van de lucht maar wanneer het puntje bij paaltje komt en de vertrokken man bij haar op de stoep staat, kan ze niets anders zeggen dan “Kontentu di mirabu” (Ik ben blij je te zien). Dan volgt een typische karikatuur van een jongeman die in de volksmond een ‘kawa’ genoemd zou worden. Een soldaat van een van de bekende gangs op Curacao inclusief de buya (opschepperij), de vuilsprekerij en het kruisgrijpen. Germaine voldoet volledig aan het beeld dat over deze jongens in de samenleving leeft. Grappig maar geen verrassingen. Dan is er de vrouw die in een druk gezinsleven probeert nog iets van haar relatie te maken. Zij zit ook tussen de typetjes die Germaine in deze show presenteert. GJL 3Hilarisch is de scene waar ze steeds weer aanloopt tegen het moeten werken van haar man. De vrouw besluit zich supersexy te hullen in een catsuit die niks te verhult met een post-it ‘werk’ op haar voorhoofd. “Vanavond ga je naar bed met het ‘werk’.” Een en ander wordt uiteraard onderbroken door een huilend kind dat niet kan slapen. De hitsigheid wordt afgeblust met een halve lapdance op de schoot van een vrijwilliger uit het publiek. ‘Try a little tenderness’ van Otis Redding zet de scene in de juiste sfeer voor deze encounter. En dan, als slotstuk brengt Germaine de carnavalskoningin naar de buhne. Alle vooroordelen die er over deze dubieuze functie bestaan brengt zij naar voren. Het klatergoud van dit feest druipen van haar typetje af dat zij met veel energie neerzet. Germaine krijgt de lachers op haar hand met deze tante die in roze g-string ook nog even alle benodigde ‘moves’ laat zien. GJL 7

Al met al zorgt Germaine met deze voorstelling voor een vermakelijke avond. Voor mij, die haar al langer kent, was het heel mooi om te zien dat zij een vorm heeft gevonden die bij haar past. Nog altijd wat te ruw, ongepoleist en zo nu en dan nog wat te grof naar mijn smaak… maar Germaine is een weg ingeslagen die weleens het begin van het cabaret op Curacao zou kunnen inluiden. En dat is een markering in het theater op Curacao.

One comment on “Vorm gevonden

  1. Raisa Maduro Nov 19,2015

    Cabaret op Curacao

    We verwelkomen cabaret op Curacao. Mensen die zich uiten en geeft weer wat de gewone bevolking vindt, denkt of voelt. Als het grof is dan zich Korsou ook in grove tijden. Fijntjes zijn wij nooit geweest maar warm en ….

    Blijf schrijven Elodie want we lezen.

Leave a Reply