‘Bos di nos pueblo’ daagt uit om zelf na te denken

Bos di nos pueblo hoofdfotoWat wil je nou eigenlijk met je land? Waar ligt de grens tussen het algemeen belang en het eigen belang? Hoe ver ben je bereid te gaan voor datgene dat jij als rechtvaardig ziet? Durf je je mond open te maken of vertoef je liever in het kamp van de mekkerende meute die klaagt, roddelt en zeurt maar die verder niks doet? Deze vraagstukken worden aan de kaak gesteld in het nieuwste stuk van Teatro KadaKen ‘Bos di nos pueblo’ dat op een zeer toepasselijk moment de bühne bestijgt. De Curaçaose regering wordt op het moment met kunstgrepen bij elkaar gehouden om de eindstreep van october 2016 te halen en het vertrouwen in de politiek is naar een absoluut nulpunt gezakt. We zitten in de aanloop naar de verkiezingen en de vragen die Teatro KadaKen in dit stuk naar voren brengt, zijn daarmee meer dan opportuun.

Bos di nos pueblo posterNa ‘E dekonstrukshon di Edsel K.’, ‘Tisha’ en ‘Pluisje’ die meer op persoonlijke keuzes van mensen gestoeld waren, gaat het in ‘Bos di nos pueblo’ over de politiek en de veelal ambivalente houding van de bevolking hier tegenover. De formule: vier acteurs, een verplaatsbare set, eenvoudige maar zeer effectief ingezette props, een verrassende afwisseling die de toeschouwer bij de les houdt en interactie met het publiek.

‘Bos di nos pueblo’ gaat over een politiek actieve vader en twee zoons die elk op eigen manier omgaan met hetgeen de vader voorstaat; de jongste is volgzaam, de oudste gaat er falikant tegenin. Tegenspraak betekent verstoting en daarmee zijn de kaarten geschud. Hoewel de beide broers de weg naar elkaar terugvinden, komt er ook een moment waarin de angst voor het verliezen van de vaderlijke liefde uiteindelijk dwingt tot het kiezen van eieren voor je geld waarmee in dit stuk ethiek, moraliteit en rechtvaardigheid pijnlijk duidelijk aan de orde worden gesteld. Wat zijn de motieven waarmee je kiest? In hoeverre ben je daarvan doordrongen? En hoe ga je om met je eigen integriteit?

Bos di nos pueblo 4Deze onderwerpen komen niet alleen in het stuk naar voren door ze in spelvorm te brengen. Het publiek wordt deze discussie ingetrokken door de groep ‘Bos di nos pueblo’ die het stuk onderbreekt en samen met de toeschouwers aan de slag gaat met het opstellen van een verkiezingsprogramma. Met een rode en een groene kaart in de hand wordt er gestemd over onderwerpen zoals: vervuiling, de doodstraf, de openbaarheid van stranden en wat er verder door het publiek zelf als stemonderwerp wordt aangedragen. De meerderheid geeft de doorslag en het publiek wordt uitgedaagd de motivering voor een ‘voor’ of ‘tegen’ bij een microfoon te verduidelijken.

Bos di nos pueblo 3De rol van de media en de zwijgende meerderheid worden in ‘Bos di nos pueblo’ ook aangepakt. Herkenbaar is de reactie van de vader op de berichtgeving in de kranten over zijn politieke bewegingen waarbij alles in het teken staat van ‘zieltjes’ winnen. Euforie wanneer dat lukt, woede wanneer dat niet zo is en damage control om de boel weer om te buigen. Met de media als opzuigende spons die publiceren wat hen gevoerd wordt zonder vragen te stellen. De zwijgende meerderheid wordt door de acteurs treffend neergezet als een troep mekkerende geiten die wel kabaal maken maar uiteindelijk lijdzaam volgen.

Bos di nos pueblo 7‘Bos di nos pueblo’ is gemaakt voor jongeren vanaf 12 jaar en zal het komende halfjaar rond toeren op scholen en tal van andere lokaties. En dat is een goede zaak want Teatro KadaKen heeft opnieuw een stuk gemaakt dat onze sociaal maatschappelijke betrokkenheid aanspreekt en stimuleert.

Het theaterstuk ‘Bos di nos pueblo’ van KadaKen ging afgelopen vrijdag in premiere. De teksten zijn van Albert Schoobaar, de regie is in handen van Silvia Andringa en de zakelijke leiding, financiering en promotie liggen bij Lou Nisbet. Acteurs: Albert Schoobaar, Norma Cova, Donovan Benett en Christopher Barrow. Vormgeving promotiemateriaal: Ariadne Faries en de theaterprops werden gemaakt door leerlingen van Instituto Buena Bista onder leiding van Marcel van Duyneveldt.

Bos di nos pueblo 6

#Teatro KadaKen

#Bos di nos pueblo

#Curacao

Leave a Reply