Verkiezingsdans gepresenteerd

De Nederlandse vertaling van het boek ‘Electiondance’ van Joseph Hart is nu ook officieel gepresenteerd op Curacao. Hart, die leraar Engels in ruste is, koos als locatie de school waar hij jarenlang les gaf. Vanachter een katheder las Jopi, zoals wij hem kennen, verschillende passages voor uit zijn boek aan de belangstellenden die naar het radulphus College waren gekomen om dit moment met de auteur te delen.

Vroeger toen ik nog een leerlinge van ‘meneer Hart’ was en als zeventienjarige kennismaakte met English Literature vond ik het een absoluut feest wanneer hij reciteerde of voorlas. Ogen dicht was het dan en zijn stemgeluid naar binnen laten dansen. En het maakte me vaak niet eens uit wat hij precies aan het vertellen was -dat kon ik later zelf ook wel teruglezen- het was de manier waarop de woorden van zijn tong rolden en het klaslokaal vulden met naar mijn idee ‘literaire muziek’. Ik ben gedichten gaan waarderen door toedoen van meneer Hart.

En zo overkwam het me weer gisteren. Ogen dicht en laat maar komen dat nog steeds prachtige stemgeluid. De traktatie van citaten was overvloedig en in golven kwamen Jopi’s woorden over het publiek heen. In het bijzonder genoot ik van dat kleine stukje creools Engels dat als een toegift naar me toekwam en waarmee ik me voor een paar seconden weer even in de klas bij meneer Hart waande. Weer even zeventien, heerlijk was dat. Leuk ook om vast te stellen hoe Jopi de presentatie van zijn boek op zijn manier vorm gaf. Iedereen is anders en de auteur Hart is en blijft een leraar. ‘The lecture we got’ was dan ook zeer passend bij Jopi’s ‘stijl’.

Met de presentatie van Verkiezingsdans is het derde boek geschreven door een Curacaose auteur uit het fonds van uitgeverij Indeknipscheer van dit jaar een vaststaand feit. De helaas overleden auteur Els Langenfeldt ging Hart voor met haar boek ‘Porto Marie’. Ronny Lobo doopte zijn boek ‘Bouwen op drijfzand’ vorige week op Santa Martha. Nu is het wachten nog op de presentatie van Eric de Brabander die ‘De supermarkt van Vieira’ schreef. De oogst van dit jaar is mooi: vier nieuwe boeken en twee nieuwe auteurs.

Op naar volgend jaar!