Nieuws

verhaal | Kalor

Wind, waar blijft de wind? Weggelokt voor een wildwoest blaasspektakel in noordelijker contreien, het thuisfront achterlatend onder minder dan erbarmelijke omstandigheden. De rotzak.

Lees verder

verhaal | De dag dat een kip tanden kreeg

‘Pai, later als ik groot ben wil ik dokter worden,’ zei Fayenne. Ze rende rondjes om de schommelstoel van haar opa die onder een wayaká op het verder kale erf stond. Haar jurk wapperde achter haar aan en stof waaide op onder haar blote voeten.

Lees verder

verhaal | Piso Sero en een ‘nerviositeit’

Piso Sero, de benedenverdieping van Casa Moderna aan de Madurostraat 60 in hartje Punda was de plek waar ik Blauwe Tomaten op eigen bodem wilde presenteren. Een bolwerk van jonge kunstenaars, schrijvers, dichters en spoken word artists waar de creativiteit bijna letterlijk van de ‘muur’ spat.

Lees verder

verhaal | Padrino en madrina van Blauwe Tomaten

Na maanden van – voor mijn doen – zeer asociaal kluizenaarsgedrag waarmee ik, regelmatig overmand door twijfel maar toch ‘NEE’-zeggend tegen tal van leuke projecten, me afsloot van de buitenwereld om mijn manuscript af te maken, kroop ik in augustus 2022 uit mijn hol omdat ik wist dat ik de laatste zin van het boek opgeschreven had.

Lees verder

verhaal | Een pond letters, alstublieft

Om precies te zijn 588 gram, schoon aan de haak. Dat is wat ik in mijn hand gedrukt kreeg van uitgever Franc Knipscheer vlak voor de boekpresentatie in Nederland. Een pond letters verpakt in een kaft waar mijn naam op stond.

Lees verder

verhaal | Niks is waar, alles is echt

De nacht kwam met een verhelderend inzicht voor mijn getroebleerde gedachten. Ik lag te woelen, te wikken, te wegen en te wroeten. Over de roman Blauwe Tomaten die ik schreef en die ik nu gedrukt en al mag/moet loslaten.

Lees verder

boek | Blauwe Tomaten

Blauwe Tomaten vertelt het verhaal van onverwachte ontmoetingen die tot waarheden leiden waar schuld, boete en vergeving bekeken worden vanuit het menselijke (on)vermogen met de eigen beperkingen om te gaan.

Lees verder

gedicht | Bron

Geboren worden
vanuit het niks
naar het leven
glijden
de adem van
je moeder
dicht
op je gezicht
je ziet het licht

Lees verder

verhaal | De perikelen van Albert Kikkert (1762-1819)

Over Gouverneur Albert Kikkert die meer op zijn kerfstok had dan het zorgen voor de kleuren op de gebouwen van de handelskade. Op rijm speciaal voor onze kinderen.

Met dank aan Bernard Buddingh’ (1944-2021) voor het met plezier aanleveren van de ondersteunende stukken om dit verhaal te maken. ‘Ken je geschiedenis. Die Kikkert was niet zo’n lekkere’.

Lees verder

verhaal | Sorry

Excuses… wat betekent dat? Op 19 december 2022 maakte premier Mark Rutte excuses voor de rol die Nederland heeft gespeeld in de slavenhandel. Hieronder deel ik een stukje uit mijn roman Blauwe Tomaten die dit jaar bij uitgeverij In de Knipscheer uitkomt. Het gaat over vergeving en spijt betuigen:

Lees verder

column | Het onsportieve Westen

Los van het feit dat ik de inwoners van Qatar alle vrijheden van de wereld gun, schiet het disrespect voor dit overwegend Islamitisch land waar de seculiere vrijgevochten hoek momenteel te gast is mij in het verkeerde keelgat.

Lees verder