Plastic gallery

Houtjesbaai, plasticbaai, glasbaai … het zijn namen van plekken aan de Noordkust van Curaçao waar het afval dat in zee terecht kwam, aanspoelde.

Houtjesbaai, plasticbaai, glasbaai op Curaçao

Netjes geselecteerd door de stroming, de wind en het soortelijk gewicht werden deze bewijzen van de menselijke aanwezigheid op de wereld teruggegeven aan de vaste wal. Nadat het een tijd doelloos dobberend op de golven had doorgebracht. Vaak lang genoeg om de herkomst ervan niet meer te kunnen ontdekken. Houtjesbaai, plasticbaai, glasbaai… zo was het vroeger. Op Curaçao.

Ook Curaçao ontsnapt niet aan de effecten van de wegwerpeconomie

Met de uitvinding van het plastic ergens rond 1860 neemt het industriële gebruik ervan een enorme toeloop. Misschien is plastic wel de vondst van de 19de eeuw te noemen. Met inmiddels vele gevolgen van dien. Zoals we ruim anderhalve eeuw later hebben kunnen vaststellen. En ook Curaçao ontsnapt niet aan de effecten van de wegwerpeconomie. Aan de Noordkust zichtbaar op verschillende plekken, niet langer meer geselecteerd door de zeestroming, de wind of het soortelijk gewicht. Het is overal. En het komt van overal.

Elk stukje plastic dat aanspoelt, heeft een verhaal

Maar elk stukje plastic dat aanspoelt op de Noordkust, heeft een verhaal. En ooit een gebruiker gekend. Ergens onderweg werd het afgedankt en kwam het in zee terecht. Hoe lang al? Waar vandaan? Per ongeluk? Expres? Wie zal het zeggen…

Meer kunstwerken