verhaal | De Dromenvangster

Op mooie dromen borduurt ze fonkelend nieuwe woorden. Woorden van zilver en goud. Zodat de mooie droom al het mooie in zich behoudt. En als de dromenvangster alle dromen heeft gehad, dan stuurt ze de droom weer terug naar de dromer die hem had.

Ergens tussen de wolken in haar grote droomkasteel, woont de dromenvangster. Met uitzicht op land en zee. Ze zit graag op de kantelen en kijkt dan naar beneden. Met een glimlach om haar lippen en haar vangnet in haar hand wacht ze op de nieuwe dromen die ze straks weer vangt.

Die dromen zijn van jou en mij. We sturen ze naar boven. Ze stijgen dwars door het wolkendek. Als vliegers met de wind. De bestemming is het droomkasteel waar de dromenvangster ze vindt.

Voorzichtig haalt ze de gedroomde dromen uit de wolkenzee. Sommigen zijn heel erg zwaar. Anderen licht en teer. Er zitten nare dromen bij. Of natte van verdriet. Soms zijn ze groot, soms heel erg klein. Uitmaken doet het niet. De dromenvangster vist ze allemaal op en neuriet een dromenlied.

Illustratie Irèn Nooren

Dan neemt ze alle dromen één voor één in haar hand. Ze luistert naar de woorden die de dromer erin heeft geplant. Want elke droom is een stukje van jouw wensverhaal. De dromenvangster leest met je mee en draagt dan nieuwe woorden aan. Zodat jij met jouw wensverhaal een bladzijde verder kan gaan.

Nare dromen schudt ze uit totdat de angst vervliegt. Dan fluistert ze er de woorden in die spreken van moed en licht. En met haar dromenvangervingers plakt ze de droom weer dicht. Trieste dromen wringt ze uit en hangt ze in de zon. Alle tranen vangt ze op in een wolkenkom. Ze roert er woorden van troost doorheen en zachte fluisteringen. Net zolang totdat alle tranen verdwenen zijn. Dan haalt ze de dromen van verdriet uit de zon en vult ze met het mengsel uit de wolkenkom.

Illustratie Irèn Nooren

Op mooie dromen borduurt ze fonkelend nieuwe woorden. Woorden van zilver en goud. Zodat de mooie droom al het mooie in zich behoudt. En als de dromenvangster alle dromen heeft gehad, dan stuurt ze de droom weer terug naar de dromer die hem had. Ze dwarrelen naar beneden, dwars door het wolkendek. Als bladeren in de wind. Totdat de droom zijn dromer weer terug vindt.

Zo gaan jouw dromen en de mijne telkens op en neer en werkt de dromenvangster met het wensverhaal mee. Totdat dat niet meer nodig is en je je droom niet meer hoeft te dromen. Dan is die droom en wensverhaal in het echt uitgekomen.

Illustratie Irèn Nooren
Illustratie Irèn Nooren